BENVINGUTS/ES



Us trobeu en un blog en pràctiques, en ple funcionament, doncs, hi trobareu un recull d'experiències, dubtes, neguits i projectes.

Al llarg de les pràctiques esdevindrà com a un espai de trobada on poder expressar les diferents fases del Pla de treball del Practicum II de Psicopedagogia.

Així doncs, espero poder rebre les vostres visites i agraeixo els vostres comentaris, sempre són una bona font de noves idees i nous plantejaments!

dimecres, 30 de març del 2011

EXPOSICIÓ I TREBALL AMB EL MATERIAL DE SEX O NO SEX

Aquestes dues setmanes a l'IES on realitzo les pràctiques, he participat en unes sessions de prevenció sobre educació sexual als alumnes de 4rt d'ESO.

L'experiència ha estat molt profitosa doncs hi han hagut una sèrie d'aspectes que volia destacar:

1- la preparació prèvia de l'activitat des del servei d'orientació (l'activitat ha estat realitzada per les dues psicòlogues del centre).
2- la dinamització de les sessions, ha estat:

- En una primera sessió els alumnes es dividien en grups de 4 i anaven passant pels diferents panells explicatius i responien unes qüestions plantejades prèviament sobre coneixement prèvis que tenien i dubtes que podien resoldre amb els panells. Per exemple: Quines malalties de transmissió sexula coneixes?, quin és mètode més eficaç per previndre la transmissió d'aquestes malaties?, ...

- En una segona sessió, es dividia els alumnes en un grup de npis i un de noies i es plantejaven qüestions sobre: qu´`e és el que et fa més il·lusió sobre les relacions sexuals? quines coses et fan por? què creus que hauran respost els nois? Després tot junts es posaven en comú el què s'havia comentat (sempre mantenint la confidencialitat). I una vegada s'havia establert un grau de confiança es plantejaven més qüestions en petit grup que s'anaven comentant tots junts. Finalment es dóna la informació sobre l'ús del preservatiu i com col·locar-lo (de forma pràctica) i s'ensenya el què és el preservatiu femení.

Bé, crec que la conclusió a la què he arribat ha estat que la prevenció és la millor eina que tenim per donar informació als nostres joves. i fer-ho d'una manera oberta, normalitzada i sense prejudicis és la millor metodologia per arribar a establir vincles de confiança.

7 comentaris:

  1. Bona presentació del Projecte! Recorda que han d’anar quedant reflectides les reflexions que et suggereix el proicés dut a terme i sobre el teu propi rol com a psicopedagoga.

    ResponElimina
  2. Com dius Meritxell, la prevenció és sempre la millor eina... la sexualitat és un tema que tot i que sembla que els temps han canviat i que es veu com un tema "normal" encara té molts tabus i això implica problemes. Els nois/es han d'aprendre a conviure amb la normalitat en aquest aspecte i per això cal un treball conjunt: escola, família, comunitat...

    ResponElimina
  3. Hola Meritxell, jo no tinc cap experiència del treball amb adolescents però el que expliques ho trobo superinteressant , sobretot el plantejament de les sessions: confidencialitat, què pensarien els nois/noies, activitats pràctiques ...

    ResponElimina
  4. Hola Meritxell,
    La PAC 2 consisteix en l’elaboració d’un diari de pàctiques en format de blog. Està concebuda com un "quadern de bitácora" que permeti fer el seguiment del procés.
    Per superar la PAC, les entrades al propi blog han de ser sovintejades. També cal fe entrades als altres "quaderns" dels companys i companyes de viatge.

    ResponElimina
  5. Aquest és un tema dels més recurents entre l'alumnat que intervé en el projecte en que estic participant: la sexualitat. Tota informació, duta d'una forma estructurada, organitzada i amb clars objectius a assolir és de màxim interés i més en els aspectes que refereixen a la seva formació personal i a la seva presa de decisions. Nosaltres ens hem trobat immerses en una situació força difícil: un embaràs en una adolescent de 15 anys. No sabem si ha tingut informació i si n'ha tingut quin ús n'ha fet. La realitat: un embaràs d'alt risc.
    Adéu

    ResponElimina
  6. Hola Meritxell, trobo molt interessant aquesta entrada de blog i per això m'agradaria preguntar-te: hi ha hagut quelcom que et cridés especialment l'atenció durant aquestes sessions? alguna actitud, opinió, dubte, acció... dels adolescents?
    Moltes gràcies

    ResponElimina
  7. Bones!

    A mi també m'ha semblat una experiència molt interessant i novedosa per a mi. He pogut participar en el desenvolupament de les sessions amb els diferents grups d'alumnes i la veritat és que els adolescents tenen molta informació i la coneixen prou bé (sobre la prevenció de malalties de transmissió sexual, sobre la funció dels preservatius, la pastilla del dia després, la responsabilitat en les relacions, ...). Tot i així, comentàvem amb les dues psicòlogues (una és la meva tutora) que en petit grup i en confiança encara s'assabentaven de "massa" actituds de risc, com és l'oblit del preservatiu, l'ús massa sovintejat de la píldora del dia després, ...

    ResponElimina